Zdrowe i niekoniecznie zdrowe w różnych smakach.

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Krukonów i czarodziejów Strona Główna -> Szczypta Podniebnej Rozkoszy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Maxim
Duch



Dołączył: 21 Sie 2005
Posty: 172
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Zazakuprze

PostWysłany: Nie 22:14, 11 Gru 2005    Temat postu: Zdrowe i niekoniecznie zdrowe w różnych smakach.

Jak komuś nie podchodzą słodkości, to może coś innego.
Takie tam wariecje na temat śledzia :)
Przepis:

1/2 kg płatów śledziowych pokorojonych w dzwonka
2 średnie cebule pokrojone w drobna kostkę
3, 4 duże ogórki konserwowe pokorojone w drobną kostkę
posiekany pęczek natki pietruszki
sos:
2 duże wyciśnięte ząbki czosnku (jak ktoś nie lubi nie trzeba dawać)
1 duża łyżka musztardy
2 łyżki oleju lub oliwy
słoiczek koncentratu pomidorowego
cukier( łyżeczka lub dwie zalezy jak kwaśny jest koncentrat) sól , pieprz do smaku

Śledzie przekładamy do naczynia w którym wymieszamy składniki najlepiej zamykanego, żeby się zapachy nie wydostawały. Cebulę, ogórki natkę i składniki sosu mieszamy ze sobą i zalewamy tym śledzie i mieszamy. Przykrywamy i pozostawiamy min na 12 godz żeby sie smaki ze sobą wymieszały. Najlepsze po 2, 3 dniach
Życzę smacznego :)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Cornelia Cole
Mistrzyni Pornografii
<b>Mistrzyni Pornografii</b>



Dołączył: 22 Sie 2005
Posty: 2776
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Spomiędzy nieba a piekła...

PostWysłany: Śro 22:18, 14 Gru 2005    Temat postu:

Maxim, co ty taki kucharz? Nie dość, że to już drugi temat założony przez ciebie, to na dodatek jeszcze bombardujesz nas przepisami. Ja ich już w ogóle nie czytam, bo mi się potem jeść chce:P

Nel


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Maxim
Duch



Dołączył: 21 Sie 2005
Posty: 172
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Zazakuprze

PostWysłany: Śro 23:00, 14 Gru 2005    Temat postu:

Ja po prostu kocham jeść (Artemida może to potwierdzić). I na dodatek to po mnie widać :P (ponad 100 kg wagi, hehe). Dokładam kolejny grzech łakomstwa. Ta potrawa jest tak prosta że, nawet mnie, antytalentowi kulinarnemu, nie udało się tego schrzanić.

Kluski z twarogu
Składniki:
10dag twarogu (wszystko jedno jaki, czy tłusty czy chudy)
1 białko
2 dag mąki pszennej
5g masła

Wykonanie.
Twaróg rozetrzeć na miazgę, dodać mąkę, dokładnie wymieszać, dodać pianę z białka i jeszcze raz wymieszać. Z przygotowanej masy uformiować kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucić do wrzącej, osolonej wody. Gotować do wypłynięcia. Podawać polane masłem.
Smacznego :)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Maxim
Duch



Dołączył: 21 Sie 2005
Posty: 172
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Zazakuprze

PostWysłany: Czw 14:50, 15 Gru 2005    Temat postu:

Jako że człowiek po to żyje aby jeść dlatego propnuje jeszcze coś na tyle łatwego w przyrządzeniu, że nawet całkowita kuchenna ciamajda da sobie z tym radę.

Leniwe pierogi

Dlaczego kluski z serem, przypominające kopytka, przyjęło się nazywać pierogami - nie bardzo wiadomo. Pewne jest natomiast, że określenie "leniwe" trafnie oddaje istotną cechę tych nietypowych pierogów: przyrządza się je łatwo i szybko. I nie jest to bynajmniej jedyna ich zaleta. Nawet niejadka skusimy na porcję leniwych. Zatem do dzieła!

Przygotujmy około 40 dag dobrze odciśniętego twarogu - nie powinien być kwaśny, 4 jaja, czubatą szklankę mąki, ćwierć kostki masła, 2 łyżki świeżo startej bułki, sól. Potrzebne będą: metalowe sito lub maszynka do mielenia, głęboka miska, płaski duży rondel do gotowania, łyżka, łopatka, łyżka cedzakowa, mikser lub kopyść.

Stawiamy na małym gazie rondel z 2-3 litrami lekko osolonej wody.

Twaróg przepuszczamy przez maszynkę albo przecieramy przez sito do głębokiej miski, wbijamy 4 jaja, dodajemy odrobinę masła, dwie trzecie mąki ze szklanki i szczyptę soli.

Ucieramy to wszystko starannie mikserem lub drewnianą pałką. Jeśli ciasto wyda nam się zbyt luźne, możemy zaryzykować i dodać jeszcze trochę mąki, ale pamiętajmy, że im więcej mąki w leniwych, tym są twardsze. Serowo-mączno-jajeczna masa ma być jak najpulchniejsza. Jeśli się nie śpieszymy, możemy zamiast całych jajek najpierw wziąć tylko żółtka, a z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać ją z już utartym ciastem. Takie leniwe będą jeszcze bardziej puszyste.

Wykładamy ciasto na stolnicę posypaną resztą mąki i formujemy z niego wałki. Mają być dość grube, powiedzmy o średnicy 2 cm, i nie przejmujmy się, jeśli wyjdą trochę niezgrabne. Jeśli chcemy mieć pierogi we wzorek, odciśnijmy na wałkach kratkę tępą stroną noża.

Zwiększamy nieco ogień pod rondlem. Dłonią odrobinkę spłaszczamy wałki na stolnicy i krajemy je w poprzek lub lekko skośnie na dość duże kawałki. Nabieramy je płaską łopatką do tortu, żeby się nie odkształciły, i wrzucamy partiami do gotującej się wody. Ale nie za dużo naraz, bo leniwe rosną w trakcie gotowania! Mieszamy bardzo uważnie i gotujemy 1-2 min (czas zależy od wielkości klusek). Gotowane za krótko pozostaną surowe w środku.

Przyrumieniamy tartą bułkę na rozgrzanej suchej patelni. Następnie zdejmujemy patelnię z ognia, wkładamy do niej masło, mieszamy, czekając, aż się stopi, i polewamy nim leniwe na półmisku. Można, jak ktos lubi, psypać grubym cukrem

I jeszcze dwie uwagi:

* Gdy pierogi się gotują, nie dopuszczajmy do zbyt gwałtownego bulgotania wody.
* Nie przejmujmy się, jeśli woda trochę zmętnieje, mogą ją nawet zaśmiecać drobinki ciasta z poprzedniej partii leniwych.

Smacznego


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Darkness_
Samuraj



Dołączył: 27 Gru 2005
Posty: 371
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/3
Skąd: Włocławek

PostWysłany: Pią 15:08, 30 Gru 2005    Temat postu:

<b>Baranie kotleciki w sosie majerankowym</b>. Za bardzo nie lubię(jadłem raz w życiu).
<b>Składniki:</b>
4 kotlety baranie, szklanka zsiadłego mleka, łyżka oleju, łyżka masła lub margaryny, łyżka otartego majeranku, otarta skórka i sok z dużej cytryny, pół szklanki bulionu, ćwierć łyżeczki suszonego lubczyku, łyżeczka mąki, sól, pieprz.
<b>Sposób przyrządzania:</b>
Umyte kotlety ułożyć w salaterce, zalać zsiadłym mlekiem, przykryć, zostawić na noc w lodówce. Wyjąć, opłukać, osuszyć, lekko rozbić tłuczkiem, skropić łyżką soku z cytryny, natrzeć solą i pieprzem, usmażyć na oleju, przełożyć do rondla. Z masła lub margaryny i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić ją chłodnym bulionem, dodać resztę soku i skórkę otartą z cytryny, gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Następnie dodać lubczyk, majeranek, doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie szczyptą cukru. Polać kotlety sosem i dusić pod przykryciem ok. 40-50 min. Podawać z makaronem lub ryżem na sypko. 100 g - 210 kcal.

<b>Bułeczki z niespodzianką</b>
<b>Składniki:</b>
4 kajzerki, 25 dag grzybów (leśnych lub pieczarek), 4 jaja, duża cebula, 15 dag startego żółtego sera, masło, sól, pieprz.
<b>Sposób przyrządzania:</b>
Skroić wierzchy z bułek, wydrążyć środki. Każdą bułkę nasmarować wewnątrz masłem. Oczyszczone grzyby i cebulę drobno pokroić, usmażyć i przyprawić. W zagłębienia powstałe w każdej z bułek najpierw włożyć trochę nadzienia, następnie wbić po jednym jaju i posypać żółtym serem. Wstawić do gorącego piekarnika. Piec 20 min.
Przepis n bułeczki znalazłem w internecie.
Pozdrawiam!
Darkness_


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Louis Szalona
Gość






PostWysłany: Pią 14:18, 03 Mar 2006    Temat postu:

ulasz z wątróbki z grzybami


50 dag wątróbek drobiowych
2 łyżki oleju
5 pomidorów
50 dag grzybów
cebula
2 ząbki czosnku
liść szałwii
sól, pieprz

Wątróbki umyć, oczyścić z błon, osuszyć, pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać, drobno pokroić. Grzyby oczyścić i pokroić. Cebulę i czosnek posiekać. Rozgrzać olej, obsmażyć wątróbkę, dodać czosnek, cebulę, grzyby i posiekaną szałwię, wymieszać, smażyć 3-4 min. cały czas mieszając. Dodać pomidory, dusić 5 min, doprawić solą i pieprzem.
Powrót do góry
Maxim
Duch



Dołączył: 21 Sie 2005
Posty: 172
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Zazakuprze

PostWysłany: Pią 19:43, 03 Mar 2006    Temat postu:

Louis, mniej obeznanym z kuchnią trzeba jeszcze powiedzieć, że nawet gulasz z wątróbki solimy na końcu, tuż przed podaniem, bo gdy dodamy sól na początku to kawałki wątróbki będą miały twarość podeszwy. Ot, taka własność. Pozdrawiam :)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Krukonów i czarodziejów Strona Główna -> Szczypta Podniebnej Rozkoszy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Bluetab template design by FF8Jake of FFD
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Regulamin